Οι 5 καλύτερες αποδράσεις στον Νομό Καρδίτσας ♥

Οι 5 καλύτερες αποδράσεις στον Νομό Καρδίτσας ♥

Λίμνη Σμοκόβου
Τρεις λίμνες, απολαυστικές εναλλακτικές δραστηριότητες για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα της πόλης, αλλά και πανέμορφα χωριά σε απίστευτα τοπία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Ο Νομός Καρδίτσας έχει τα πάντα και μπορεί να φιλοξενήσει τόσο τον κοσμοπολίτη ταξιδιώτη όσο και τον εξερευνητή της φύσης

1. ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ

Το 1925 ο Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας λίμνης που άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής και έβαλε δυναμικά την Καρδίτσα στον τουριστικό χάρτη. Σήμερα όλη η δυτική πλευρά είναι άκρως ανεπτυγμένη τουριστικά, ενώ το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και στην ανατολική. Υδροποδήλατα, κανόε - καγιάκ, mountain bike, τοξοβολία, πεζοπορία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη λίμνη. Για πληροφορίες αναφέρουμε ενδεικτικά τις εταιρείες: Τavropos (τηλ. 6977740066,

24410 92552, www. tavropos. com), Τrekking Ηellas Δυτικής Θεσσαλίας (τηλ. 24310 87964, www. trekking.gr). Στον νομό όμως μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τη λίμνη Στεφανιάδας, καθώς και αυτή του Σμοκόβου κοντά στα ομώνυμα Λουτρά.
Λίμνη Πλαστήρα 

2. ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Όταν το οροπέδιο της Νεβρόπολης πλημμύρισε από τα νερά της λίμνης Πλαστήρα οι καλλιέργειες (σιτάρια, καλαμπόκια, φασόλια κ.λπ.) σταμάτησαν. Μία παραγωγή έμεινε ανεπηρέαστη από τα νερά της λίμνης και εξακολουθεί να δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ντόπιους: το κρασί. Η αμπελοκαλλιέργεια στον Νομό Καρδίτσας γίνεται στις περιοχές Δαφνοσπηλιάς, Μουζακίου και στην αμπελουργική ζώνη που περιβάλλεται από τους οικισμούς Μοσχάτου, Μορφοβουνίου και Μεσενικόλα όπου παράγεται το ΟΠΑΠ Μαύρο Μεσενικόλα. Πρόκειται για κόκκινο, ξηρό κρασί το οποίο συνοδεύει κρέατα με ελαφριές σάλτσες. Στο Μεσενικόλα θα βρείτε οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά.

3. Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Οι περίπατοι στους πεζόδρομους της πόλης, οι βόλτες με το ποδήλατο (στο εκτεταμένο δίκτυο), αλλά και οι ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης στην καταπράσινη όαση του « Παυσίλυπου », περιλαμβάνονται στο πλούσιο «μενού» μιας απόδρασης στην Καρδίτσα. Αξίζει να επισκεφτείτε το δημοτικό Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο « Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου » (τηλ. 24410

76305), το Μουσείο Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου (τηλ. 24410 26587) στη δημοτική αγορά, τη Δημοτική Πινακοθήκη (τηλ. 24410 79919), το Αρχαιολογικό Μουσείο (θα ανοίξει σύντομα τηλ. 24410 25217-9), το Άλσος Παπαράτζας και το Μουσείο Ύδρευσης ΔΕΥΑΚ (τηλ. 24410 25301). Κοντά στην Καρδίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό χωριό του Φαναρίου με το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό κάστρο της Δυτικής Θεσσαλίας στην κορυφή του λόφου, το χωριό Κανάλια, αλλά και το Μουζάκι που αποτελεί το ιδανικό εφαλτήριο για εκδρομές στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας, της Αργιθέας και του Αχελώου.
 Λίμνη Στεφανιάδα 


4. ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Με αφετηρία το Μουζάκι αξίζει να εξερευνήσετε τηνπεριοχή της Ανατολικής Αργιθέας και τα Πετρίλια με φόντο τα πυκνά δάση. Η δεύτερη εκδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι προς την Αργιθέα και τα χωριά του Δήμου Αχελώου.

5. Η ΡΕΝΤΙΝΑ

Η «βασίλισσα των Αγράφων» προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους στα πυκνά δάση που την τριγυρίζουν. Αξίζει όμως να δείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και τη Μονή Ρεντίνας σε ένα καταπράσινο τοπίο έξω από το χωριό.

Κονδύλης Λεωνίδας

Πηγή: https://www.tanea.gr/