Καρδίτσα ❤ Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»

Καρδίτσα ❤ Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»

 


Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»- Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας («μουσείο της πόλης»)

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απέναντι από το άλσος του Παυσιλύπου και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για το παλιό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από το δήμο Καρδίτσας το 1982, με δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Το τριώροφο κτήριο, αν και περιορισμένης επιφάνειας, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη, χώρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πωλητήριο. Το «Μουσείο της Πόλης», όπως αποκαλείται για συντομία, σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό εργαστήριο τεκμηρίωσης και έρευνας για την ιστορία της πόλης και της περιοχής της από τον 15ο αιώνα, που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές, μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι η διάσωση και η ανάδειξη υλικών και άυλων τεκμηρίων κάθε είδους, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επαγγελματικός εξοπλισμός, αρχεία (με κυριότερο αυτό του δήμου), πολεοδομικά σχέδια, παλιά βιβλία, εφημερίδες, προφορικές μαρτυρίες κ.ά..
Πυρήνα της συλλογής και κυρίαρχο συστατικό τού χαρακτήρα του αποτελούν ως σήμερα τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα. Η συμβολική δωρεά της καρδιάς του επισφράγισε την επιθυμία του μεγάλου Καρδιτσιώτη να εκτεθεί η συλλογή με τα πενιχρά του υπάρχοντα στη γενέτειρά του. Η «αίθουσα Πλαστήρα» καταλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν τον 2ο όροφο του μουσείου και ξεδιπλώνει μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες, αρχειακά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα την πολυτάραχη και γεμάτη συγκινήσεις, οράματα, νίκες, αλλά και απογοητεύσεις, 70χρονη πορεία του.
Η Καρδίτσα από την πρώιμη τουρκοκρατία ως τα μέσα του 20ου αιώνα είναι το θέμα των 7 ενοτήτων του πρώτου ορόφου, οι οποίες αναπτύσσονται συμβολικά με έμφαση στην κοινωνική σημασία των εκθεμάτων. Στον χώρο αυτό συνυπάρχουν οθωμανικά επιτύμβια από τον 15ο, 18ο και 19ο αιώνα με φορητές εικόνες και κειμήλια από τη δράση του χριστιανικού στοιχείου στην τουρκοκρατία. καραγκούνικες φορεσιές και αγροτικά εργαλεία με μουσικές παρτιτούρες και πορσελάνες τσιφλικάδων. οικιακά σκεύη και έπιπλα με τεκμήρια του δημόσιου χώρου και του κόσμου της εργασίας. Η ανίχνευση της ταυτότητας της πόλης κλείνει με την τεκμηρίωση των ποικίλων εθνολογικών ομάδων που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της (Καραγκούνηδες, Αγραφιώτες, Βλάχοι, Ηπειρώτες, Εβραίοι κ.ά.).
Η δράση του μουσείου καλύπτει ένα ευρύ επιστημονικό και κοινωνικό φάσμα, με λειτουργία αρχείου και ερευνητικής βιβλιοθήκης, ανοιχτής στο κοινό, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις και εκδηλώσεις επιστημονικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Πηγή:  Μουσείο της πόλης Καρδίτσας