Φόρο τιμής απέδωσαν οι χειρουργικές ομάδες στον μικρό Άγγελο. Τα όργανα που μεταμοσχεύονται μεταφέρουν μνήμες του λήπτη στον δωρητή τους;

Φόρο τιμής απέδωσαν οι χειρουργικές ομάδες στον μικρό Άγγελο. Τα όργανα που μεταμοσχεύονται μεταφέρουν μνήμες του λήπτη στον δωρητή τους;

 

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

«Eνός λεπτού σιγή» κράτησαν οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων του μικρού Άγγελου που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Νωρίς σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λήψης οργάνων στο ΠΑΓΝΗ του μικρού αγοριού που διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρό, έπειτα από τη βάναυση κακοποίηση που υπέστη, στα χέρια της μητέρας του και του συντρόφου της στο Ηράκλειο.

«Ενός λεπτού σιγή» από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση, στη ΜΕΘ Παίδων και σε όλο το προσωπικό του Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, όπως επίσης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, για την άριστη συνεργασία. Απέραντος σεβασμός προς τη γιαγιά του μικρού αγοριού για την απόφαση της δωρεάς. Ευελπιστούμε η πράξη της αυτή να απαλύνει τον ανείπωτο πόνο της», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Η ανάρτηση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων


Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 7 το πρωί δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας ξεκίνησαν για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μεταφέροντας την καρδιά και τους νεφρούς του μικρού Άγγελου.

Η καρδιά θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου ενώ οι νεφροί παρελήφθησαν από ομάδα γιατρών της Αθήνας.

Ένα περίεργο φαινόμενο έχει αναφερθεί μεταξύ ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί λήπτες μεταμόσχευσης καρδιάς αναφέρουν αλλοιωμένα συναισθήματα, γεύσεις, μέχρι και αναμνήσεις οι οποίες φαίνεται να ανήκουν στο άτομο που τους δώρισε τη καρδιά.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μεταμοσχευθέντα όργανα μεταφέρουν μνήμες του δωρητή στον λήπτη τους

 

Η μεταμόσχευση οργάνων έχει σώσει αμέτρητες ζωές από τότε που έγινε η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού το 1954. Έκτοτε, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων έχουν επεκταθεί σε πλήθος οργάνων όπως πνεύμονες, συκώτι, καρδιά αλλά και πρόσωπο. Το ερώτημα αν τα μεταμοσχευμένα όργανα μπορούν να μεταφέρουν μνήμη είναι διαχρονικό και σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2024, εμφανίζεται πολύ συχνά μεταξύ ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Οι άνθρωποι αυτοί αναφέρουν αλλαγές στις προτιμήσεις τους και στη καθημερινότητα τους, με παραδείγματα αλλαγών στις προτιμήσεις για το φαγητό, τη μουσική αλλά και τη τέχνη. Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν συχνά τις προτιμήσεις του δότη του μεταμοσχευμένου οργάνου.

Οι αναφορές αυτές έκαναν τους επιστήμονες να διερευνήσουν εάν υπάρχει κάποιο είδος μηχανισμού που θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο. Η μελέτη τους λοιπόν περιελάμβανε τη κυτταρική μνήμη και τις επιγενετικές τροποποιήσεις. Επίσης, μελέτησαν τις ενεργειακές αλληλεπιδράσεις του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της καρδιάς στο σώμα όταν μεταμοσχεύεται ένα νέο όργανο. Ακόμη, μελετήθηκε ο εγκέφαλος της καρδίας, δηλαδή το πολύπλοκο νευρωνικό δίκτυο μέσα στη καρδιά. Η σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου έχει ιστορικά εξετάσει την επιρροή του εγκεφάλου στην καρδιά.

Μέχρι τώρα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί σαφής μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με μεταμόσχευση αναφέρουν ότι έχουν νέες αναμνήσεις ή αλλαγές στη προσωπικότητα τους μετά από μεταμόσχευση. Ένας όμως σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό, είναι ο σωματικός και συναισθηματικός πόνος από την υποβολή σε μια τόσο επίπονη διαδικασία για την υγεία.