Μπατζίνα: Παραδοσιακή πίτα της Καρδίτσας ❤ Η τέλεια συνταγή!

Μπατζίνα: Παραδοσιακή πίτα της Καρδίτσας ❤ Η τέλεια συνταγή!


Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Καρδίτσα, πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη αλμυρή κολοκυθόπιτα. 

Αυτή η πιτούλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων, για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους.
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στον ξυλόφουρνο ή στη γάστρα.
Μία πίτα που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων.

Μπατζίνα

•Προετοιμασία: 20′
•Έτοιμη σε: 1 ώρα 
•Ποσότητα: 6-8 άτομα 
•Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
  • 500 gr. κολοκύθα πράσινη
  • 400 gr. φέτα σκληρή
  • 2 αυγά
  • 1 γιαουρτάκι 250ml.
  • 120 ml. γάλα
  • 80 ml. ελαιόλαδο
  • 250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(πολύ λεπτή για απόλαυση) ή 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(χονδρούλα για χόρταση) 
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα


Για να φτιάξουμε την τέλεια μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.


Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.


Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.


Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.


Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί(βάζουμε και λίγο αλεύρι
πάνω στο βούτυρο, για να μην κολλάει στην διαδικασία του κοψίματος σε κομμάτια).


Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου ή στη μέση σε αερόθερμο φούρνο. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.


Σημείωση: Μπορείτε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο(η γεύση είναι πιο ελαφριά), αντί για κολοκύθα πράσινη
μπορείτε να βάλετε κολοκυθάκι(ξεφλουδίζουμε το κολοκυθάκι, το τρίβουμε στον τρίφτη και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει για 5-10 λεπτά), αν δεν έχετε γάλα γίνεται και με νερό αλλά βγαίνει λιγότερο νόστιμη.

Tip: Μπατζίνα και ξινόγαλο πάνε πάντα μαζί..!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ