Η αμπελουργία στην Καρδίτσα ❤

Η αμπελουργία στην Καρδίτσα ❤

 

Φωτογραφία: https://dafnospiliakarditsas.wordpress.com/

Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Της Χριστίνας Ζάχου
17 χρόνια πριν, όταν ήμουν μικρή ήταν το καλύτερο μου να με πηγαίνει ο γερό Καπάκας στα αμπέλια με το γαιδουράκι. Πάντα ένοιωθα τυχερή που είχα χωριό και μπορούσα να πηγαίνω.
Τότε απλά μου άρεσε η διαδρομή ως τα αμπέλια. Άκουγα τους ντόπιους που λέγανε για τον τρύγο αλλά δεν καταλάβαινα, όπως δεν καταλάβαινα πως από τα σταφύλια γινόταν το κρασί.
Χρόνια μετά μου δόθηκαν όλες αυτές οι απαντήσεις. Πιο αναλυτικά όμως τις έμαθα το προηγούμενο σαββατοκύριακο που πήγα στο χωριό του μπαμπά μου με άλλη ιδιότητα.
Ξανασυνάντησα τον Σεραφείμ Γιολδάση που είναι δάσκαλος αλλά ασχολείται και με την παραγωγή κρασιού.
Πήγαμε στα αμπέλια του, έπειτα στο σπίτι του όπου έχει όλα τα κατάλληλα μηχανήματα που χρειάζονται και φυσικά δοκίμασα διαφορετικών ειδών κρασιά.
Το μόνο σίγουρο είναι πως με εντυπωσίασε η όλη διαδικασία και κατάλαβα απόλυτα όσους ασχολούνται με την Οινοποιία.
Και μια μικρή συμβουλή…όταν ταξιδεύετε να δοκιμάζετε πάντα το παραδοσιακό κρασί της περιοχής που βρίσκεστε!
Θα μου πεις για την αμπελουργία στην Καρδίτσα?
Η Καρδίτσα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και αποτελείται από 4 μικρά αμπελοκλήματα.
Το πρώτο βρίσκεται στη περιοχή του Μεσενικόλα και Μοσχάτου, το δεύτερο είναι στο Δήμο Καρδίτσας(πρώην Καλλιφωνίου) με έδρα τη Δαφνοσπηλιά, το τρίτο μικροκλίμα περιλαμβάνει την περιοχή του Μουζακίου και το τέταρτο την περιοχή γύρω από τον Παλαμά.
Τα δύο πιο κύρια μικροκλίματα είναι η περιοχή του Μεσενικόλα όπου έχει αναδείξει το μαύρο σταφύλι Μεσενικόλα καθώς και το οινοποιείο του Γιάννη Καραμήτρου και το άλλο είναι του Δήμου Καρδίτσας(πρώην Καλλιφωνίου) με βοηθητικές περιοχές το Παληούρι, την Απιδιά και το Καλλιφώνι.
Επίσης η Καρδίτσα έχει 2 Οινοποιία, το Οινοποιείο Ένωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας και το Οινοπωλείο Λιακόπουλου που είναι στο χωριό Κέδρος κοντά στο Καλλιφώνι.
Η Καρδίτσα φημίζεται για το κρασί?
Ως τώρα η Καρδίτσα δεν έχει αναδειχτεί από το κρασί. Έχει καταφέρει να αναδείξει μόνο το μαύρο σταφύλι Μεσενικόλα που μόνο του όμως δεν στέκεται σαν σταφύλι και βοηθιέται από την ποικιλία Καρινιέ και Σιράκ.
Για να καταλάβετε βγαίνει 60% μαύρο Μεσενικόλα και 40% Σιράκ και Καρινιέ.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας δεν δουλεύει τόσο σοβαρά για να βγάζει πάρα πολύ ποιοτικό κρασί.
Βγάζει καλό κρασί όχι όμως το ποιοτικό το οποίο θα αναδείξει την περιοχή για το κρασί της.
Εκείνος που βγάζει πολύ καλό κρασί και συμμετέχει στις εκθέσεις στο Οινόραμα καθώς και σε άλλες Οινοποιητικές εκθέσεις είναι ο Γιάννης Καραμήτρος από την περιοχή του Μεσενικόλα. Μάλιστα τελευταία έβγαλε το Μέλισμα 1 μπουκάλι από Καπερνιέ Σεβιγιόν και από μια καρδιτσιώτικη ποικιλία η οποία λέγεται Λημνιώνα -θεωρείται η ποικιλία του μέλλοντος -και είναι εφάμιλλη με το Καπερνιέ Σεβιγιόν.
Απομένει να βγάλει μονοποικιλιακό από την ποικιλία Λημνιώνα για να δούμε πως συμπεριφέρεται.
Το Παληούρι ανήκει σε καλό μικροκλίμα?
Ανήκει σε καλό μικροκλίμα στην περιοχή Δαφνοσπηλιά, η οποία έχει πολύ καλά χώματα, τη λεγόμενη κοκκινέλα εφάμιλλη του μαυροχώματος που είναι πλούσια σε συστατικά όχι μόνο για τα αμπέλια αλλά και για άλλες καλλιέργειες.
Έχει πάρα πολλά αμπέλια αλλά οι κύριες ποικιλίες είναι ο Λευκός και ο Ροζέ Ροδίτης – ο ροζέ είναι πιο ποιοτικός και όταν ωριμάσει κάνει πολύ καλό κρασί- το Μοσχάτο Αμβούργου –καλλιεργείται κατά κόρον- το Ασύρτικο το οποίο πηγαίνει καταπληκτικά στην περιοχή.
Τώρα τελευταία καλλιεργείται το Λημνιώνα και άλλες γαλλικές ποικιλίες, οι οποίες ανταποκρίνονται θετικά.
Πιστεύω ότι είναι παρθένος περιοχή και στο μέλλον έχει να προσδώσει πολλά αρκεί να δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς καθώς και από τους νέους της περιοχής.
Εσύ φτιάχνεις κρασί ως χόμπι?
Το κύριο επάγγελμα μου είναι δάσκαλος. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούμαι με το κρασί με πολύ μεράκι.
Είμαι γραμμένος σε Λέσχη Οινοφίλων και ενεργό μέλος στο Οινολογικό Καρδίτσας, παίρνω μέρος σε εκθέσεις κρασιών όπως το Οινόραμα και άλλες εκδηλώσεις.
Προσωπικά καλλιεργώ γύρω στα 10 στρέμματα αμπέλι και οι ποικιλίες που έχω είναι Καπερνιέ Σοβιγιόν, Σιράκ, Μερλό, Μοσχάτο Αμβούργου, Ασύρτικο, Ούνιμπαλ, Σαρτονέ, Λημνιών και Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου που ανέδειξε την λευκή ποικιλία.
Με βάση αυτές τις κορυφαίες ποικιλίες και έχοντας σωστές προδιαγραφές και βάσεις προσπαθώ να κάνω ένα παραδοσιακό, ποιοτικό κρασί.
Χρησιμοποιώ ξύλινα βαρέλια, ανοξείδωτες δεξαμενές, πλαστικά βαρέλια και πάντα σωστή θερμοκρασία ανάλογα με το είδος του κρασιού.
Για παράδειγμα, το λευκό και το ροζέ κρασί όταν είναι στη ζύμωση βράζει στους 17-18 βαθμούς σε σταθερή θερμοκρασία.
Επίσης φτιάχνω πιο σκούρο ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Λημνιώνα, Καπερνιέ Σοβιγιόν, Σεν Τζο και Ριμπιέ.
Κάνω 4-5 τόνους κρασί το οποίο είναι για προσωπικές ανάγκες και για φίλους.
Είναι καλύτερο το κόκκινο ή το λευκό κρασί?
Όλα τα είδη κρασιού είναι καλά και το καθένα παίζει το ρόλο του στον άνθρωπο.
Το λευκό κρασί επειδή δεν προλαβαίνει να πάρει τανίνες από τα στέμφυλα δεν προσδίδει τόσο ευεργετικές ικανότητες στον οργανισμό.
Αντίθετα στο βαθύ κόκκινο κρασί έχει εξακριβωθεί ότι 1 ποτήρι κόκκινου κρασιού ισοδυναμεί με 12 χυμούς.
Δεν είναι τυχαίο που οι παλαιότεροι αποθήκευαν στο σπίτι τους κρασί, λάδι και λίγα σιτηρά για να περάσουν την χρονιά. Εξάλλου αυτά είναι και τα κύρια συστατικά της διατροφής και της επιβίωσης μας.
Όσο παλαιότερο το κρασί τόσο καλύτερο?
Μπορεί και ένα νέο κρασί να είναι πάρα πολύ καλό.
Υπάρχουν και παλιά κρασιά τα οποία είναι άριστα.
Πάντως το λευκό κρασί δεν μπορεί να μείνει πολλά χρόνια γιατί δεν έχει τανίνες.
Ισχύει ότι το κάθε κρασί συνδυάζεται με το κατάλληλο φαγητό?
Ισχύει, για παράδειγμα το ψάρι συνδυάζεται με λευκό κρασί. Τα γλυκά κρασιά συνδυάζονται με φρούτα και το βαθύ κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κρέας γιατί το κρέας έχει λίπος και το κόκκινο κρασί είναι το μοναδικό που κάνει κάθαρση στο στόμα και προσδίδει μια ευφορία στον οργανισμό.
Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που τρώνε οποιοδήποτε φαγητό με ότι κρασί θέλουν. Όπως λέει και ο λαός ‘περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα’.
Οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν ρόλο?
Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί το αμπέλι και ο τρύγος να έχει πρωιμάσει κατά πολύ.
Παλαιότερα ο τρύγος γινόταν 15-20 Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζει γύρω στις 20 Αυγούστου.
Τα αμπέλια, παλιά δε χρειάζονταν νερό και θεωρούσαν τα απότιστα αμπέλια ότι ήταν πιο ποιοτικά.
Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και τα ποτιστικά αμπέλια ωριμάζουν και φουσκώνουν καλύτερα.
Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ένα μυστικό είναι να ρίξεις λίγο κάλλιο. Το αμπέλι αγαπάει το κάλλιο το οποίο του ανεβάζει τους βαθμούς.
Θετικό πάντως είναι ότι έχουν βοηθήσει οι κλιματικές συνθήκες έτσι ώστε να μην θέλουν τα αμπέλια πολλά ραντίσματα.
Το αμπέλι είναι φιλικό στο περιβάλλον. Είναι ένα φυτό ευλογημένο και μαζί με το λάδι αποτελούν τα κύρια συστατικά ζωής και ανάπτυξης του ανθρώπου.
Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που χρησιμοποιούμαι φελλό για το κρασί?
Έχει εξακριβωθεί ότι ο φελλός όταν είναι φυσικός φελλός που βγαίνει από τα δέντρα διατηρεί καλύτερο το κρασί.
Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί κάποια μπουκάλια να πάθουν φελοποιήση, παίρνουν δηλαδή τη μυρωδιά του φελλού με αποτέλεσμα να χαλάσει το κρασί.
Έχουν βγει και κάποια πλαστικά πώματα αλλά δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί κατά πόσο 1 μπουκάλι κρασί με πλαστικό πώμα είναι καλό. 

Έτος 2009 -   Christina Zachou