Κινδυνεύουμε με πείνα. Καλλιεργούμε στους αγρούς μας φωτοβολταϊκά αντί για προϊόντα. Στην Ιταλία τα απαγόρευσαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Κινδυνεύουμε με πείνα. Καλλιεργούμε στους αγρούς μας φωτοβολταϊκά αντί για προϊόντα. Στην Ιταλία τα απαγόρευσαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

 

medlabnews.gr iatrikanea

Η χώρα μας κινδυνεύει να μην είναι στοιχειωδώς αυτάρκης σε νωπά προϊόντα σε λίγα μόνο χρόνια με αποτέλεσμα σε μια πιθανή παγκόσμια κρίση να είμαστε επισιτιστικά ξεκρέμαστοι ως Έθνος

Πραγματικά είναι εξωφρενικό αυτό που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας εδώ και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, με την τοποθέτηση χιλιάδων πλέον φωτοβολταϊκών, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τον Έβρο και Δυτική Μακεδονία έως την Πελοπόννησο.

Αγνοώντας παντελώς ότι μιλάμε για καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παράγουν προϊόντα που είναι απαραίτητα για το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, τοποθετούνται συνεχώς φωτοβολταικά σε χωράφια, ενώ παράλληλα μας μαθαίνουν να τρώμε πλέον τρόφιμα από Τρίτες χώρες αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής σε σχέση με τα στάνταρ της ΕΕ

Με λίγα λόγια γεμίζουμε τα χωράφια μας που βγάζουν τρομερά νωπά και όχι μόνο προϊόντα, για να παίρνουν κάποιοι το επίδομα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς κόπο, λες και χάθηκαν τα φαλακρά βουνά ή οι άγονες εκτάσεις σε όλη την χώρα.

Τρομερό έγκλημα, με την τιμωρία να έρχεται σε μερικά χρόνια, όταν θα γίνουν απλησίαστα πολλά νωπά προϊόντα για την χώρα μας , εν μέσω μεγάλων πλέον εισαγωγών ακόμα και νωπού κρέατος.

Η Μελόνι απαγορεύει τα φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκαλώντας αντιδράσεις

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζιόρτζια Μελόνι, έβαλε φρένο στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις αποκαλώντας τα απειλή για την αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα.

Όπως αναφέρει η FT, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα να απαγορεύσει αυτού του είδους τα έργα, προωθώντας τα αγροβολταϊκά που εγκαθίστανται σε ύψος 2,1 μέτρων πάνω από το έδαφος, αλλά είναι πιο ακριβά.

Το γεγονός αυτό προκαλεί αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου της Ιταλίας για 80 γιγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2030.

Ο σύνδεσμος Italia Solare χαρακτήρισε την απόφαση ως παράδοξη, τονίζοντας ότι προκαλούνται νέα προβλήματα. Το κόστος των αγροβολταϊκών είναι 20-40% υψηλότερο, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας.

Επίσης, οι αγρότες "πόνταραν" στα φωτοβολταϊκά ως μια πηγή πρόσθετου εισοδήματος σε εκτάσεις οι οποίες είναι ξηρές και δεν μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν. Η χώρα διαθέτει 16 εκατ. εκτάρια γης χαμηλής ποιότητας.

Από την πλευρά του , ο Italia Solare εκτιμά ότι μόλις το 1% της καλλιεργήσιμης γης απαιτείται για το στόχο του 2030.