Λάμπρος Καρελάς ❤ Ο σπουδαίος Καρδιτσιώτης λαϊκός τραγουδιστής

Λάμπρος Καρελάς ❤ Ο σπουδαίος Καρδιτσιώτης λαϊκός τραγουδιστής


Ο Λάμπρος γεννήθηκε στην Καρδίτσα και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το τραγούδι. Έμαθε ακορντεόν για να… λέει τα κάλαντα, μα οι ήχοι που αργότερα έβγαζε από αυτό ήταν γεμάτοι με την ψυχή του.

Όταν πέρασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έγινε η «ψυχή» των καλλιτεχνικών δρώμενων κι εκεί δημιούργησε ουσιαστικά τον πρώτο πυρήνα των «Παιδιών από την Πάτρα». Μα η τύχη τα έφερε αλλιώς κι εντάχθηκε στο «αντίπαλο δέος». Την «Οπισθοδρομική κομπανία». Συμμετείχε, μάλιστα, στον πρώτο της δίσκο το 1982. Που έγινε χρυσός!

Ένα χρόνο μετά, το 1983, όλη η Ελλάδα γνωρίζει τα «Παιδιά από την Πάτρα». Μέχρι τότε το συγκρότημα ήταν γνωστό στην Πάτρα, άντε και στα πέριξ της. Χαμός γινόταν κάθε βράδυ στο «Χάραμα».

Τα «παιδιά από την Πάτρα», επανέφεραν τότε τα παλιά λαϊκά γλέντια στα κέντρα διασκεδάσεως, σε μια εποχή που το λαμέ και το φτηνό τραγούδι των εφήμερων σουξέ, άρχιζε να απλώνει τα δίκτυα του πέριξ των νεοελλήνων της «πράσινης» υποκουλτούρας.

Πριν από την έκδοση του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος, ο Καρελάς συνεργάστηκε το καλοκαίρι του 1980 με τον Διονύση Σαββόπουλο, στα πλαίσια συναυλιών στον Μουσικό Αύγουστο του Χατζιδάκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μαζί με τον Σαββόπουλο στις ίδιες συναυλίες εμφανίστηκαν και άλλα νέα πρόσωπα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως ο Νίκος Παπάζογλου, ο Νίκος Ζιώγαλας, οι αδελφοί Κατσιμίχα κ.α. Την ίδια χρονιά ο Καρελάς εντάχθηκε στο συγκρότημα Οπισθοδρομική Κομπανία. Ο πρώτος ομότιτλος δίσκος τού συγκροτήματος που κυκλοφόρησε το 1982, έγινε χρυσός. Επιστρέφοντας στην Πάτρα, ηχογράφησε με τα Παιδιά από την Πάτρα τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος «Αφιερωμένο εξαιρετικά» σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων και κάνοντας τεράστια επιτυχία με το τραγούδι του Άκη Πάνου «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός».

Ακολούθησαν άλλοι 10 δίσκοι με ‘Τα Παιδιά από την Πάτρα’ με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεων και εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τεράστια επιτυχία. Από το 1995 που το συγκρότημα διαλύθηκε, ο Λάμπρος Καρελάς ακολούθησε σόλο πορεία με πολύ αξιόλογες συνεργασίες. Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες: Άκη Πάνου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Βαγγέλη Κορακάκη, Νίκο Ζιώγαλα, Γιώργο Μίχα, κ.ά. Επίσης με ερμηνευτές όπως οι: Ρίτα Σακελλαρίου, Μαίρη Λίντα, Σταμάτης Κόκοτας, Φίλιππας Νικολάου, Γλυκερία, Δήμητρα Γαλάνη, Μαριώ, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κατερίνα Κούκα, Μανώλη Μητσιά, Μανώλη Ρασούλη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κώστα Μακεδόνα, Λένα Αλκαίου, Γιώργο Σαρρή κ.ά.

Τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Κλέφτες ονείρων» στο οποίο ερμηνεύει τραγούδια του Γιώργου Μίχα. Στο άλμπουμ συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου (σε ένα ντουέτο με τον Λάμπρο Καρελά), η Σωτηρία Λεονάρδου και η Μαρία Ιακώβου.

Ο Λάμπρος Καρελάς, είναι από τους καλλιτέχνες που δούλεψε σκληρά για να «απογειώσει» το ταλέντο του. Υπηρέτησε κι υπηρετεί το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι και δεν θαμπώθηκε λεπτό από τα φώτα της καταξίωσης. Διέθετε επιμονή, υπομονή, πίστη για ότι έκανε.

Και προπάντων διέθετε και διαθέτει μια άνευ προηγουμένου σεμνότητα κι απαράμιλλο ήθος…

Δισκογραφία
1982 Οπισθοδρομική Κομπανία – «Οπισθοδρομική Κομπανία»
1983 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Αφιερωμένο εξαιρετικά»
1985 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Αχαρνών 77»
1985 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Καραβάν»
1986 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Απόψε πάλι»
1987 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Τα χρυσά τραγούδια»
1989 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Μια βραδιά (live)»
1989 Λάμπρος Καρελάς – «Θέλω να σε δω»
1991 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Θα χτυπήσω αναβολή»
1993 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Ανατολή λατρεία μου»
1993 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Μεγάλες επιτυχίες 1 και 2»
1995 Τα παιδιά από την Πάτρα – «Χωρίς ανθρακικό»
2005 Λάμπρος Καρελάς – «Κλέφτες ονείρων» σε τραγούδια του Γιώργου Μίχα

Συμμετοχές (επιλεκτικά)
1984 Ιορδάνης Τσομίδης – «Τα ταξίμια του Ιορδάνη»
1985 Γιάννης Μαρκόπουλος – «Ρεπορτάζ»
1989 Άκης Πάνου – «Επειγόντως» live
1995 Μανώλη Ρασούλη

Λάμπρος Καρελας:
ΉΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΉ!! 
Να λοιπόν που έρχεται η στιγμή να έχω τη τιμή ένα τραγούδι μου να το ερμηνεύσει ένας θρύλος της ελληνικής μουσικής σκηνής. Θυμάμαι να τρέχω απ' τους πρώτους να αγοράσω ότι δίσκο καινούργιο κυκλοφορούσε και τον λοιωνω στο πλατώ του πικάπ μου. Ευχαριστώ πολύ κ Γιώργο. Ευγνώμων για τη συμμετοχή σου σ αυτή τη σειρά τραγουδιών που κυκλοφορώ. Ευχαριστώ την εξαιρετική " ορχήστρα νυκτών εγχόρδων" Θανάσης Τσιπινακης του δήμου Πατρέων για την άρτια εκτέλεση. Και φυσικά τον Χρήστο Κοπελούζο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας μου aspect4music για την εμπιστοσύνη.... Καλή ακρόαση λοιπόν!!! 

Ακούστε το νέο τραγούδι του Γ. Νταλάρα «Γιατί», σε μουσική του Λάμπρου Καρελά ❤