Oι κυκλικοί κόμβοι πρέπει να γίνουν οι καθρέφτες μίας καινούργιας δυναμικής για την πόλη της Καρδίτσας ❤

Oι κυκλικοί κόμβοι πρέπει να γίνουν οι καθρέφτες μίας καινούργιας δυναμικής για την πόλη της Καρδίτσας ❤


Η χρήση κυκλικών κόμβων και τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν

Του Χρήστου Κυριάκου*

Στην Ελλάδα, η ιδέα των κυκλικών κόμβων γίνεται πραγματικότητα. Η πρακτική τους σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Τα πρώτα roundabouts άρχισαν αμέσως μετά τον β παγκόσμιο υπό την επήρεια ενός πιλότου της RAF.
Τα πλεονεκτήματά τους είναι αναμφισβήτητα ; μείωση των ατυχημάτων στο 80%, μείωση του χρόνου αναμονής, καλύτερη ασφάλεια για τους πεζούς, μείωση του κόστους που προκαλείται από την αποκατάσταση και διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών, κοκ.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ιδιοσυγκρασία της κάθε πόλης και να αποφεύγουμε την εύκολη λύση της δημιουργίας αντιγράφων.
Κάθε πόλη έχει τις δικές της αναφορές και οι κυκλικοί κόμβοι πρέπει να γίνουν οι καθρέφτες που να αντανακλούν τις δυνατότητες της πόλης σε πολιτιστικό και εμπορικό επίπεδο.
Η πόλη της Καρδίτσας πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την αστική ιδέα και να ξανασχεδιάσει τις εισόδους της. Ατυχώς τα πρώτα έργα δεν συμφωνούν με την προηγούμενη ιδέα μου. Οι δύο κυκλικοί κόμβοι που συνδέουν την είσοδο της Καρδίτσας με το Ε 65 δεν προσφέρουν καλή εικόνα στον επισκέπτη.
Mερικές φωτογραφίες του τελευταίου μας έργου για την πόλη Descartes στη Γαλλία, ( ο Δήμαρχος ήταν ο Jacques Barbier ) που δείχνει πώς συνδυάζονται η ασφάλεια της κυκλοφορίας και η '' προσωποποιημένη '' αισθητική. CK 
Christos Kyriakos

Ποιος είναι ο Χρήστος Κυριάκος*

Ο Χρήστος κατάγεται από την Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας.
Ειδικός Αστικός Μηχανικός, Urban Designer-Landscaper (Αστικός Σχεδιαστής).
Κάτοχος του τίτλου του καθηγητή του πανεπιστημίου στην Η Polytech Tours, πρώην CESA Tours, Πανεπιστήμιο François Rabelais, Τμήμα του πολεοδομικού σχεδιασμού και της αστικής μηχανικής.
Ο Χρήστος ήταν διορισμένος αναπληρωτής καθηγητής από την ηλικία των 34 ετών και διδάσκει αστικό σχέδιο για 12 χρόνια.
Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής της Οξφόρδης (BSc, PgD, ΜΑ)
Συγγραφέας των ακαδημαϊκών μαθημάτων στους αστικούς σχεδιασμούς στη Γαλλία, Université de Tours.
Νικητής διαφόρων βραβείων σε διάφορα αστικά έργα.
Με πάνω από 150 δημιουργίες του στον πολεοδομικό σχεδιασμό, οι περισσότερες από αυτές μέσα σε προστατευόμενες περιοχές της Unesco.

Δείτε το βιντεάκι: