Η Χρύσα Κουρομπύλια από το Καλλιφώνι Καρδίτσας ❤ στον τελικό του Champions League

Η Χρύσα Κουρομπύλια από το Καλλιφώνι Καρδίτσας ❤ στον τελικό του Champions League


Μία ακόμη διάκριση για την Καρδιτσιώτισσα διαιτητή Χρύσα Κουρομπύλια που ορίστηκε να είναι πρώτη βοηθός στον μεγάλο τελικό του Champions League γυναικών ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Λιόν!

Η γοητευτική συμπολίτισσα έχει επίσης επιλεγεί από την ΟΥΕΦΑ και για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος γυναικών το προσεχές καλοκαίρι.

Ο τελικός της Μπαρτσελόνα με τη Λιόν θα γίνει στις 21 Μαϊου στο Τορίνο της Ιταλίας και θα τον διευθύνει η Φιλανδή Λίνα Λετοβάρα με δεύτερη βοηθό την Εσθονή Καρολίν Καϊβόγια. Τέταρτη διαιτητής θα είναι η Τσέχα Γιάνα Αντάμκοβα.

Η Χρυσούλα Κουρομπύλια ή Χρύσα για τους φίλους της είναι μια διαιτητής που δεν περνά με τίποτα απαρατήρητη στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, όπου σφυρίζει.


Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σταθεί κάποιος στο εντυπωσιακό της παρουσιαστικό, όμως, η Χρύσα αποτελεί μια παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ό, τι κατάφερε σίγουρα δεν το κατάφερε με την εμφάνισή της.


Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια για να μεταβεί από την Δ’ Εθνική στην Α’ Εθνική και από εκεί και πέρα μετρά εμφανίσεις σε διοργανώσεις όπως Euro, Παγκόσμιο Κύπελλο, Nations League, Champions League κ.α.


Ποια είναι όμως η ιστορία της Χρύσας και πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας;

Η Χρυσούλα Κουρομπύλια γεννήθηκε στο Καλλιφώνι Καρδίτσας.
Το Καλλιφώνι Καρδίτσας, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο χωριό του νομού. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κάτι ψιλά πάνω από τους 1.000 και μέχρι πριν μερικά χρόνια η Χρύσα Κουρομπύλια το δήλωνε ως μόνιμη κατοικία της. Το σπίτι της μπορεί να άλλαξε, αλλά οι ρίζες της δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Εκεί, ανάμεσα στην καλλιέργεια καπνού, καλαμποκιού και βαμβακιού, γνώρισε τον αθλητισμό. Ο πατέρας της έπαιζε αριστερό εξτρέμ στον Αετό Καλλιφωνίου και οι Κυριακές δεν ήταν μόνο για ανάπαυση από την αγροτική καθημερινότητα. Ήταν για μπάλα, για γήπεδο, για αγώνα… Τόσο όταν έπαιζε, όσο και αργότερα που ανέλαβε σύμβουλος του συλλόγου. Ο αθλητισμός ήταν εισιτήριο ονείρου και η Χρύσα θα το χρησιμοποιούσε σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.

Ο στίβος ήταν το πρώτο άθλημα που δοκίμασε. Παράλληλα, έπαιζε και μπάσκετ. Αγοροκόριτσο σε όλα του, όπως γράφει η ταμπέλα της προοδευτικότατης κοινωνίας μας, για τα κορίτσια που δεν μένουν σπίτι να μάθουν τις συνταγές της γιαγιάς. Ο Φιλαθλητικός Καρδίτσας ήταν εκείνη την εποχή η καλύτερη ομάδα της πόλης και εκ των κορυφαίων στη Θεσσαλία. Έφτασε να παίζει σε Εθνική κατηγορία (σ.σ. πριν δύο δεκαετίες ήταν αρκετά δυσκολότερο να συμβεί αυτό), με την Κουρομπύλια να περιγράφεται ως πολύ δυνατή και αθλητική, εξαιρετική αμυντικός, ενώ ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική στο ανοικτό γήπεδο. Κι αυτό, το ανοικτό γήπεδο, είπε να το εκμεταλλευτεί λιγάκι παραπάνω στο επόμενο βήμα της!



Σπουδές και διαιτησία!


Τα μαντάτα για τα παιδιά στην επαρχία που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις σπάνια μπορούν να είναι διαφορετικά. Η Χρύσα θα έπρεπε να αφήσει το σπίτι της για να σπουδάσει. Δεν κατάφερε να περάσει στην Αθήνα, αλλά και η Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή είναι μια εξαιρετική σχολή… Φτάνοντας στην Θράκη σκέφτηκε να συνεχίσει από εκεί που το είχε αφήσει. Έπαιξε μπάσκετ στον ΓΑΣ Κομοτηνής, μια παραδοσιακή εκείνη την εποχή ομάδα του γυναικείου αθλητισμού, με παρουσία στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, με ευρωπαϊκή συμμετοχή, με διακρίσεις στην Α1.

Η Κουρομπύλια δεν ήταν παρούσα στις μεγάλες στιγμές, αλλά αγωνίστηκε λίγο καιρό μετά και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο λόγος ήταν ένα άλλο άθλημα, εκείνο που είχε μάθει να παρακολουθεί τις Κυριακές. Έπαιξε ποδόσφαιρο στη γυναικείο ομάδα Ροδόπη ’87 και αγωνίστηκε σε Εθνική κατηγορία, με έφεση ίδια με το μπάσκετ! Να τρέχει, να εκμεταλλεύεται το ανοικτό γήπεδο και προς Θεού – καθότι και σέντερ φορ - σε πουν χασογκόλη!

Στην Ροδόπη ’87 την είδε να αγωνίζεται και τη γνώρισε ο τότε αντιδήμαρχος Κομοτηνής και παρατηρητής διαιτησίας, Μανώλης Ταπατζάς. «Με την παρακίνηση τη δική μου και άλλων συναδέλφων πείστηκε να ονομαστεί διαιτητής. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ειλικρίνεια και η ευθύτητα του χαρακτήρα της. Ποτέ δεν υποκρινόταν. Ήταν πολύ αγαπητή και φίλη με όλους μας», θυμάται ο νυν δημοτικός σύμβουλος του νομού, με την Χρύσα να περπατάει το δρόμο αρχικά ως διαιτητής στη Δ’ Εθνική και στη συνέχεια – κατόπιν συζήτησης και συλλογισμού – να πορεύεται ως μέλος της κοινωνίας που ζει.

Το ενδεχόμενο να έφτανε να γίνει διαιτητής σε μεγάλη κατηγορία φάνταζε ως απίθανο. Ας είμαστε ρεαλιστές, στην τελική… Οπότε, η Χρύσα προτίμησε να μπει στην εκπαίδευση των βοηθών και να προσπαθήσει να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν. Αυτό που την περίμενε ίσως να ήταν και περισσότερο από εκείνο που φανταζόταν. Το 2010 προβιβάστηκε στη Super League, πήρε σήμα FIFA και πλέον η διαιτησία έγινε τρόπος ζωής.

Η Χρύσα Κουρομπύλια, που πλέον ανήκει στο σύνδεσμο διαιτητών της δυτικής Αττικής, προπονείται καθημερινά στον Αγ. Κοσμά, συνεργάζεται με τον Χρήστο Κυρίτση και τον Νεκτάριο Πανταζή για το πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής, της αρέσει να χαλαρώνει με ένα καλό βιβλίο και θα έδινε συνέντευξη πιθανότατα μόνο στον… Ζινεντίν Ζιντάν! Μέχρι τώρα στην καριέρα της δεν έχει μιλήσει σε κανέναν δημοσιογράφο, αλλά σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για να ζητήσει αυτόγραφο από τον προπονητή της Ρεάλ.



Τίποτα δεν τής χαρίστηκε, αντίθετα έκανε πολλές θυσίες η ίδια! Προκειμένου να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση άφηνε πίσω την οικογένειά της ακόμα και για ένα μήνα! Σημειώνεται, πως ο σύζυγος της Χρύσας είναι γενικός χειρουργός και την υποστηρίζει σε ό, τι κι αν κάνει.




Πάντως, η Χρύσα φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο να τιθασεύει τους άνδρες μέσα στο ποδοσφαιρικό χώρο όσο και στις κερκίδες αφού χαίρει τον σεβασμό όλων.

Σε αυτή τη φωτογραφία τα παιδάκια φορούν τις στολές που τους έχει δώσει, αφού όλες τις στολές της τις δίνει στα παιδιά

Πηγές: