Η κορυφαία επιστήμονας Αθηνά Λινού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα ❤

Η κορυφαία επιστήμονας Αθηνά Λινού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα ❤


Ποια είναι η Αθηνά Λινού


Η κ. Αθηνά Λινού είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιατρικής Σχολής Μάγιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Κέιζ Ουέστερν Ριζέρβ στο Οχάιο των ΗΠΑ και του Διεθνούς Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό της Κύπρου.

Από το 1982 είναι μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2004 είναι Τακτική Καθηγήτρια.

Από τον Ιούλιο 2011 μέχρι τον Οκτώβριο 2013 διατέλεσε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

To 1990 ίδρυσε και τελεί Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, το οποίο έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Αθηνά της αλληλεγγύης


Του Κώστα Τσουπαρόπουλου

Την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού πρότεινε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, στο πλαίσιο ενός εξάμηνου προγράμματος αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι επιστημονικές περγαμηνές της και η τωρινή προσπάθειά της -ως μέλους της Επιτροπής Ειδικών- στον κοινό αγώνα είναι γνωστές. Εμείς και οι συμμαθήτριές της θα εντρυφήσουμε στα γυμνασιακά της χρόνια στην Καρδίτσα κατά τις ταραγμένες μετεμφυλιακές δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Η Αθηνά -έτσι τη φώναζαν και τη φωνάζουν- ήταν η καλύτερη μαθήτρια της τάξης, παραστάτης και σημαιοφόρος του Γυμνασίου Θηλέων στις παρελάσεις των εθνικών επετείων. Διάβαζε πάρα πολύ, αλλά δεν ήταν «φυτό». Είχε από τότε κοινωνικές ανησυχίες. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις μαθητικές απεργίες και διαμαρτυρίες, χωρίς βέβαια να είναι ο πρωτεργάτης. Αλλά, όπως διηγούνται οι συμμαθήτριές της, ποτέ δεν ενέδωσε σε πιέσεις γυμνασιαρχών και καθηγητών (το βαθύ κράτος και το Σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν τότε στο φόρτε τους) να «καταδώσει» πρωταίτιους δήθεν ταραχών. Πατέρας της, ο Παπαδημητρίου ή Βλαχιώτης, που διατηρούσε τον μεγαλύτερο και κεντρικότερο φούρνο της Καρδίτσας. Άνθρωπος φιλήσυχος και νομοταγής, «της Εκκλησίας», υπεράνω υποψίας πολίτης για τις νόρμες της εποχής. Μόνο που το βράδυ μεταμορφωνόταν. Λίγο πριν κλείσει τον φούρνο του πολλές «σκιές» έμπαιναν μέσα και έβγαιναν προσεκτικά με υπό μάλης μια φραντζόλα ή μια κουλούρα ψωμί. Ήταν όλες γυναίκες και παιδιά εξορίστων και φυλακισμένων, για να ζήσουν με το δωρεάν ψωμί του Βλαχιώτη τις οικογένειές τους.

Ο Βλαχιώτης είχε τον κατάλογό τους. Τον ίδιο κατάλογο είχε και ο πρόεδρος των Αναπήρων Πολέμου Καρδίτσας, Δημ. Μέλος. Αυτός για να δίνει κρυφά και δωρεάν στους κατατρεγμένους ρούχα και παπούτσια που έστελνε η τότε «αμερικανική βοήθεια». Δεν τους ανακάλυψαν ποτέ. Έτσι, από τέτοιους γονείς και ανθρώπους μάς προέκυψε η Αθηνά της επιστήμης και της αλληλεγγύης, που δεν θα μπορούσε ποτέ να την κάνει υπουργό ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγές:
https://www.efsyn.gr/
https://www.newsbomb.gr/