Τριψάνα ή Βραστόγαλο ή Παπάρα: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων!

Τριψάνα ή Βραστόγαλο ή Παπάρα: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων!

Το πρώτο φαΐ του ανθρώπου το γάλα, αλλά και βασική, πλήρης και θρεπτική τροφή σε όλη του τη ζωή, έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας, στο σπίτι και στο βουνό.
Ένα πιάτο νοστιμότατο βραστόγαλο κάθε πρωί, ήταν και το ξεκίνημα όλων μας, άλλος για τις δουλειές και άλλος για το σχολείο.


Είναι δυο φαγητά που στα Άγραφα τα κάνουμε ανάποδα από αυτό που ο πολύς κόσμος θεωρεί κανονικό.

Και τα δύο μπορούν να είναι μέρος ενός αλλιώτικου πρωινού, πάντα όμως εξαιρετικά θρεπτικού.
Σήμερα, θα μιλήσουμε για το πρώτο, το εξαιρετικά εύκολο αλλά και αυτό που πιο δύσκολα γίνεται αποδεκτό από τον κόσμο. Είναι η τριψάνα με βραστόγαλο.
Φωτογραφία: Η κουζίνα των Αγράφων
Και είναι η τριψάνα, βρασμένο γάλα (εγώ προτιμώ γίδινο αλλά μια χαρά είναι και το πρόβειο ενώ τρώγεται και το αγελαδινό), αλάτι κατά βούληση και μπουκιές από ζυμωτό, προζυμένιο ψωμί. Το καλό βραστόγαλο απαιτεί εμπειρία ώστε να κατεβάσεις το γάλα από τη φωτιά την ώρα που πρέπει. Βέβαια, μπορείς απλά να το αφήσεις να φουσκώσει και να το κατεβάσεις πριν χυθεί αλλά δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Το καλό βραστόγαλο θέλει βράσιμο και συνεχές ανακάτωμα. Όταν το γάλα πάει να φουσκώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με μεγαλύτερη ένταση, προσέχοντας να μη μας χυθεί. Όταν νιώσουμε το γάλα να "παχαίνει" (αλλάζει η συμπεριφορά της κουτάλας μέσα στο υγρό και το καταλαβαίνεις στο ανακάτεμα), κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, όπως είπαμε παραπάνω.
Φωτογραφία: Thunder DeValoroso
Με αυτόν τον τρόπο, το γάλα δεν "πετσιάζει", τα λιπαρά του γάλακτος μένουν μέσα στο σώμα του και διατηρεί υπέροχη γεύση και υφή.

Υ.Γ. Το καλύτερο γάλα για βραστόγαλο τριψάνα, είναι το Αυγουστιάτικο.

Υ.Γ. 2. Η τριψάνα τρώγεται ζεστή