Καρδίτσα ❤ Ο θολωτός τάφος των Αγίων Θεοδώρων

Καρδίτσα ❤ Ο θολωτός τάφος των Αγίων Θεοδώρων


Ο θολωτός τάφος των Αγίων Θεοδώρων

Ο θολωτός τάφος του Αγίου Θεοδώρου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500,00 μ. ανατολικά του χωριού, μέσα στην έκταση του ΝΔ νεκροταφείου της αρχαίας πόλης Κιέριον.

Ο τάφος καλύπτεται με τύμβο που έχει διάμετρο 27,00 μ., ύψος 5,00 μ. και είναι ορατός από μακριά. Στον τύμβο παρατηρήθηκαν πολλές τομές αρχαιοκαπηλίας. Ο θολωτός τάφος σώζεται σε ύψος 4,10 μ. και έχει διάμετρο στο κάτω μέρος 5,50 μ.. Η θόλος του είχε καταπέσει ήδη από την αρχαιότητα.

Είχε κατασκευαστεί με πλακαρές ασβεστολιθικές πέτρες μικρού μεγέθους που είχαν τοποθετηθεί σε σειρές κατά το εκφορικό σύστημα.
Η νότια πλευρά του κυκλικού θαλάμου διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση και εδώ βρίσκεται το άνοιγμα του δρόμου που είναι στεγασμένος με μεγάλες ασβεστολιθικές πλάκες. Ο τελευταίος έχει μήκος 5,05 μ., ύψος 1,50 μ. και τα πλευρικά του τοιχώματα κλίνουν προς το εσωτερικό. Στο εξωτερικό άνοιγμα του δρόμου υπάρχει κτισμένος χαμηλός τοίχος, ενώ μια αδιαμόρφωτη μεγάλη πλάκα με απόληξη τριγωνική έκλεινε το άνοιγμα αυτό.

Τα κτερίσματα του τάφου βρέθηκαν σε επίχωση πάχους 0,40 μ. που υπήρχε επάνω από το φυσικό έδαφος, ένα σκληρό σκούρο χώμα της περιοχής. Τα κτερίσματα ήταν πήλινα αγγεία και σιδερένια όπλα. Από την κεραμική κυρίως χρονολογείται η κατασκευή και η χρήση του θολωτού τάφου των Αγίων Θεοδώρων από τον 10ο έως και τον 8ο αι. π.Χ.. Στις πλευρές του ταφικού θόλου, 60,00 εκ. επάνω από το φυσικό έδαφος, αποκαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού. Κάτω από αυτό βρέθηκαν τμήματα αγγείων και κεραμίδων λακωνικού τύπου από την κλασική περίοδο, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άνω μέρος της θόλου έπεσε αυτή την εποχή.

Ο θολωτός τάφος του Αγίου Θεοδώρου είναι ένας μικρός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.