Πως φτιάχνουμε Ρετσέλια και Πετιμέζι - Συνταγές

Πως φτιάχνουμε Ρετσέλια και Πετιμέζι - Συνταγές


Φωτογραφία: Οικοτεχνία Παραδοσιακόν

Ρετσέλι κολοκύθας. Παραδοσιακό τοπικό γλυκό κουταλιού της Καρδίτσας, βρασμένο μόνο με πετιμέζι. Σερβίρεται όπως είναι, αλλα και με παγωτό ή γιαούρτι. Άμεσα διαθέσιμο. 
Οικοτεχνία Παραδοσιακόν

Η κολοκύθα μεθά με μούστο!

Φτιάξατε τη μπατζίνα με το ξύσμα κολοκύθας; Μην πετάτε τη φλούδα, κάντε την επιδόρπιο!

Τα υλικά
1 κιλό κολοκύθα
1 κιλό μούστο
λίγο γλυκάνισο ή αμπαρρόριζα (προαιρετικά)
μισό ποτήρι ασβέστη


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι στην μέση. Σε ένα μπολ με νερό διαλύουμε την ασβέστη και προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας. Αφήνουμε την κολοκύθα μέσα στον ασβέστη για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα κομμάτια από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κομμάτια με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια κολοκύθας, τον μούστο τόσο όσο να σκεπάσει τα κομμάτια και την αμπαρόριζα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις κρυώσει γλυκό γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.
Προτιμήστε μούστο από μαύρο σταφύλι για μία πιο δεμένη γεύση, ή μούστο κέρινης ποικιλίας. Μπορείτε να σερβίρετε με κρέμα κάστανο ή γιαούρτι!
Φωτογραφία: http://www.portinews.gr/
ΠΟΡΤΗ 23-10-1014
Επιμέλεια συλλογής στοιχείων
Μήλιος Θωμάς

Διαβάστε περισσότερα: http://www.portinews.gr/

Ριτσέλια !!!! Ένα παραδοσιακό γλύκισμα, εύκολο να το ξανακάνουμε, ιδου πώς:

ΥΛΙΚΑ
μερικά κιλά σταφύλια, σκουρόχρωμα κατά προτίμηση
Κολοκύθα κίτρινη (προτιμότερη) ή και κόκκινη
ζάχαρη
σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε βραδάκι
Ξεπλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Παίρνουμε μια λεκάνη και το τρυπητό για τα μακαρόνια.
Βαζουμε το τρυπητό μέσα στη λεκάνη.
Κόβουμε τις ρόγες με τον πολυκόφτη, και αδειάζουμε το προϊόν στη στραγγιστήρα.
Στην αρχή ο χυμός βγαίνει αστράγγιστος. Αφού ρίξουμε το αλεσμένο προϊόν μέσα στη στραγγιστήρα, όπως αρχίζει και στραγγίζει, τα κατακάθια του δημιουργούν από μόνα τους ένα φίλτρο και ο επόμενος βγαίνει "λαγάρα", δηλαδή πεντακάθαρος. Αυτόν που πρωτοβγήκε, τον ρίχνουμε μέσα στη στραγγιστήρα και παμε για ύπνο.
Το πρωί θα εκπλαγούμε. Μέσα στη λεκανη θα βρούμε ένα καταπληκτικό και γλυκό μούστο, αλλά και αρκετά μυγαράκια, τις επονομαζόμενες "μουσίτσες", να τριγυρνούν μέσα στο σπιτι. Δεν πειράζει.
Αφού πιούμε λιγο μούστο, εκτός κι αν μπορέσετε να αντισταθείτε...,, τον υπόλοιπο πρέπει να τον βράσετε, πριν το μεσημέρι, γιατί θα αρχίσει η ζύμωσή του και θα ξινίσει. Με άλλα λόγια έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε τοπετιμέζι. Κανονικά θα χρειαζόμασταν θελόσταχτη, δηλαδή αλισίβα. Απλοποιώντας τα πράγματα, θα δοκιμάσετε το πετιμέζι και θα προσθέσετε ζάχαρη ενώ βράζει,για να πετύχετε ένα γλυκό πετιμέζι. Εν τω μεταξύ έχετε ξεφλουδίσει και κόψει την κολοκύθα σε επιθυμητά σε σχήμα και μέγεθος κομμάτια, και την έχετε για καμιά ώρα στο ασβεστόνερο. Ενώ λοιπόν τοπετιμέζι βρίσκεται μισοπηγμένο, ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια της κολοκύθας και συνεχίζουμε, σαν να κάνουμε κανονικά ένα γλυκό, αλλά δε θα το "δέσετε" τόσο. Στο τέλος θα βάλετε και λίγο χυμό λεμόνι ή ξινό, καιόταν το προσφέρετε το πασπαλίζετε με ελαφρά ψημένο και ροδισμενο σουσάμι. Ελπίζοντας να μη ξέχασα κάτι, σας εύχομαι καλή επιτυχία.Ά, στον πάτο του πετιμεζιου θα δείτε ένα άσπρο κατακάθι. Μη του δίνετε σημασία.Και να ξέρετε ότι εκείνο που πετυχατε είναι η γεύση του πετιμεζιού. Ας μην είναι και 100% πετιμέζι... Καλή επιτυχία.

Σωκράτης Παπαδόπουλος
Φωτογραφία: Giorgos Alpous
Φωτογραφία: Maria Gati
ΠΕΤΙΜΕΖΙ ή ΠΙΤΜΕΖΙ